29.4.2022

Uusi seniorikohde Tapanilaan ja ensimmäinen HASO-kohde Pasilan Postipuiston alueelle valmistuivat

Vuoden 2022 ensimmäiset uudet HASO-kohteet saivat asukkaansa huhtikuun lopussa. Uusi seniorikohde HASO Sammaltori valmistui Tapanilaan Jäkälätielle, Fallkullan kiilan uudelle alueelle aivan Tapanilan juna-aseman viereen.

HASOn seniorikohteissa asumisoikeuden haltijat ovat vähintään 55 vuotta täyttäneitä ja niihin haetaan järjestysnumeron perusteella kuten muihinkin asumisoikeuskohteisiin. Ainoa poikkeus on, ettei asumisoikeuslain mukaan 55 vuotta täyttäneiden tarvitse selvittää varallisuuttaan. Tulorajoja aso-asuntoihin ei ole.

HASO Sammaltorissa on yhteensä 79 erikokoista asuntoa. Isoimmat asunnot ovat kaksikerroksisia ylimmän kerroksen asuntoja. Asumisoikeusasunnoissa ei ole ara-vuokra-asuntojen tavoin ehtoja asunnon koolle suhteessa perhekunnan kokoon, mikä mahdollistaa sen, että hakea voi juuri sen kokoista asuntoa kuin itse tarvitsee.

HASOn aiemmin valmistuneet seniorikohteet sijaitsevat Haagassa (HASO Eliel), Kontulassa (HASO Iltarusko) sekä Tapulikaupungissa (HASO Palopostinpuisto). Lisäksi Myllypuroon rakenteilla on Vanha Mylly niminen kerrostalokohde. HASOn seniorikohteet ovat olleet hyvin kysyttyjä ja esimerkiksi Iltaruskossa on järjestetty asukkailta asukkaille monenlaista yhteisöllistä toimintaa: kahvihetkiä ja bussiretkiä.

HASO Postimies on ensimmäinen Postipuiston HASO-kohde


Kuvassa HASO Postimies maaliskuussa 2022 kuvattuna.

Tänään vapun kynnyksellä avaimensa saivat myös HASO Postimiehen uudet asukkaat. Kerrostalokohteessa on yhteensä 81 asuntoa ja se valmistui samaan kortteliin HITAS-kohde As Oy Kuriirin kanssa.

Postipuisto on uusi luonnonläheinen kaupunkialue Pohjois-Pasilassa, aivan Keskuspuiston naapurissa. Alueella on ollut maaliikennekeskus sekä Postin lajittelukeskus, mikä heijastuu kohteen nimistössä. Luonnonläheisestä sijainnista huolimatta sijainti on keskeinen: Pohjoismaiden suurimpaan kauppakeskukseen Mall of Triplaan on matkaa kolme kilometriä. Uuden yhteisöllisen alueen palvelut paranevat myös vaiheittain rakentamisen edetessä ja esimerkiksi monikäyttöinen asukastalo rakennetaan läheiselle Rullakkotorille.

Miksi asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on joustava ja huoleton vaihtoehto, johon on sidottuna omistusasuntoa merkittävästi vähemmän pääomaa ja jossa on ikuinen asumisoikeus. Asumisoikeusmaksu on 10–15 % asunnon rakennuskustannuksista ja jos asunnosta haluaa luopua, aso-maksun saa takaisin indeksitarkistettuna eikä jälleenmyynnistä tarvitse itse huolehtia. Lisäksi maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta, joka määräytyy omakustannusperiaatteella ja on vuokraan verrattavaa mutta lakisääteisesti aina vapaita markkinavuokria edullisempaa. Tämä tarkoittaa, että tarvittaessa käyttövastikkeeseen voi saada myös asumistukea.

HASO-asuntojen rakentaminen jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa. Pelkästään vuoden 2023 loppuun mennessä on valmistumassa yli 1000 uutta asuntoa.

Kattavasti tietoa HASO-asuntoihin hakemisesta tällä sivulla ja HASOn rakenteilla oleviin uudiskohteisiin voi tutustua Helsingin kaupungin Asuntotuotannon sivuilla.