12.10.2021

Säästä energiaa – ja euroja!


Vuotava hana tai wc-istuin valuttavat vettä kirjaimellisesti viemäriin ja aiheuttavat ajan saatossa myös ison laskun. Ilmoita vuodoista aina heti huoltoyhtiölle.

Energian säästäminen on ekoteko, jonka vaikutukset tuntuvat ympäristössä ja näkyvät kukkarossa. Lämmön, veden ja sähkön kuluttamisen vähentäminen on myös helppoa asumisviihtyvyyden pysyessä ennallaan.

Tällä viikolla vietettävän kansallisen energiansäästöviikon kunniaksi kokosimme yhteen joka kodin helpot energiansäästövinkit. Ota käyttöösi yksi tai vaikka kaikki, ja muista, että energian kanssa on lupa olla pihi!

TUULETA KOHTUUDELLA

Viilentyneiden syysilmojen myötä on tärkeää tuulettaa maltillisesti. Älä jätä ikkunoita tai ovia pitkiksi ajoiksi auki, jottei kotisi lämpötila laske. Jo 5–10 minuutin ristituuletus riittää, kun sen tekee säännöllisesti.

TARKKAILE ASUNNON LÄMPÖTILAA

Asuinhuoneiston suositeltu lämpötila on 20–22 astetta. Tarkkaile termostaatin sijaan kotisi sisälämpötilaa, ja säädä lämmitystä tarpeen mukaan. Tee huoltoyhtiölle ilmoitus, jos kodissasi on liian kuuma lämmityskaudella. Jo yhden asteen pudotus voi tuoda keskimäärin 5 prosentin säästön lämmityskuluissa.

HILLITSE VEDENKÄYTTÖÄ

Veden lämmittämiseen kuluu keskimäärin viidennes kaikesta kodin käyttämästä energiasta. Vältä pitkiä, kuumia suihkuja ja tiskaamista juoksevan veden alla. Pyykinpesuun kuluva energiamäärän saat puolittumaan, kun vaihdat pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen.

KATKAISE VIRTA

Kodin valaistuksessa kannattaa suosia energiaa säästäviä vaihtoehtoja kuten led-valoja hehku- ja halogeenilamppujen sijaan. Muista myös katkaista elektroniikkalaitteista virta ja irrottaa laturit pistokkeista, kun niitä ei käytetä.

ILMOITA VIOISTA

Vuotava hana ja wc-istuin valuttavat vettä kirjaimellisesti viemäriin, pahimmillaan jopa kymmeniä litroja tunnissa. Pieni vuoto WC-istuimessa voi tuoda yli 1 000 euron lisämaksun vuoden vesilaskuun. Nitistä kallis energiasyöppö ilmoittamalla viasta välittömästi huoltoyhtiölle.

 

Lisää energiansäästövinkkejä kotiin:
Motivan sivuilla 
HASOn Asukasoppaassa (s. 36)