29.11.2019

Palovaroitinpäivää vietetään 1.12.

Sunnuntaina 1.12. vietetään pohjoismaista palovaroitinpäivää ja HASO haluaa muistuttaa asukkaitaan palovaroittimien testaamisen merkityksestä. 

Testaa palovaroitin säännöllisesti

Pelastuslain mukaan jokaisessa asunnossa tulee olla riittävä määrä palovaroittimia, yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden ja vähintään yksi palovaroitin jokaisessa asuinkerroksessa. Huoneiston haltija on velvollinen huolehtimaan, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.

Asukkaan kannattaa oman turvallisuutensa takia testata säännöllisesti kerran kuussa, että asunnon palovaroittimet toimivat.

Paina palovaroittimen kannessa olevaa testinappia noin 5 sekunnin ajan, ja toimiva palovaroitin antaa hälytysäänen. Hälytysääni loppuu, kun testinappi vapautetaan.

Mitä, jos palovaroitin on rikki?

Tasaisesti toistuva piipitys on merkki, että palovaroittimen patteri pitää vaihtaa uuteen. Jos patterikäyttöinen palovaroitin ei toimi kunnolla ja olet tarkistanut pariston ja sen kiinnityksen, pitää palovaroitin vaihtaa välittömästi.

Osassa HASOn uudempia kohteita on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden huolto on HASOn vastuulla, mutta testaus ja paristojen vaihto asukkaan vastuulla.

Mikäli sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen testaus ei toimi, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Vikailmoituksen voi tehdä esimerkiksi sähköisellä vikailmoituslomakkeella.

Toimiva palovaroitin on helppo henkivakuutus

Toimiva palovaroitin on tärkeä henkivakuutus, sillä savu voi täyttää asunnon jo muutamassa minuutissa, vaikka palonalku olisi pieni. Vuonna 2016 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa 443 kerralla palovaroitin ei toiminut, ja 877 asunnossa palovaroitinta ei ollut lainkaan.

HASO toivottaa turvallista joulukuun alkua kaikille asukkailleen.