1.12.2021

Palovaroitinpäivä muistuttaa paloturvallisuudesta - tarkista palohälyttimen toiminta

Kuva: Toimivan palovaroittimen lisäksi kotiin kannattaa hankkia alkusammuttamista varten esimerkiksi sammutuspeite - se on halpa henkivakuutus. Peite tulisi sijoittaa näkyvään ja helposti saatavilla olevaan paikkaan.

Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Palovaroitinpäivänä 1.12. onkin hyvä hetki tarkistaa, että kodin paloturvallisuuden perusasiat ovat kunnossa.

Vain toimiva palovaroitin pelastaa!

Varmista palovaroittimesi toiminta seuraavan listan avulla - muista myös, että on lain mukaan aina asukkaan vastuulla huolehtia patterikäyttöisten palovaroitinten hankinnasta ja toimivuudesta:

  1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.
  2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, esimerkiksi Palovaroitinpäivänä 1.12.
  3. Muista vaihtaa patterikäyttöinen palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa. Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja ilmoittaa vaarasta.

Palovaroitinten sijoittaminen

Asunnon jokaisessa kerroksessa tulee olla vähintään yksi palovaroitin aina kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden. Palovaroitin suositellaan asennettavaksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Muistathan, että varoitin tulee asentaa aina kattoon, vähintään puoli metrin päähän nurkista, jolloin se havaitsee savun nopeimmin.

Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.

Turvallisesti kynttilöiden kanssa 

Joulunaikaan moni tunnelmoi kynttilöiden kanssa. Muista kuitenkin valita hyvä ja tukeva kynttilänjalka, joka ei pala eikä kaadu (esimerkiksi lasinen tai metallinen) ja aseta kynttilä aina palamattomalle alustalle kauas verhoista ja muusta syttyvästä. Paristokäyttöinen led-kynttilä on myös kaunis ja turvallinen vaihtoehto.

Sammuta kynttilät aina, kun lähdet huoneesta, äläkä ikinä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa.

 

Lue lisää: paloturvallisuusviikko.fi/palovaroitinpaiva/

Lähteet: Paloturvallisuusviikko.fi, HASOn turvallisuuskoordinaattori Markku Väänänen