14.10.2022

Kansallinen Astetta alemmas -kampanja on alkanut - energian säästö hyödyttää meitä kaikkia


Sähkökatkoihin kannattaa varautua hankkimalla kotiin taskulamppu ja varaparistoja. 

Kansallinen Astetta Alemmas -kampanja käynnistyi tällä viikolla. Kampanjan tarkoituksena on saada suomalaiset – niin yritykset kuin kotitaloudetkin – säästämään energiaa ja turvata näin energian riittävyys kaikille.

HASO on mukana energiatalkoissa muun muassa optimoimalla rakennusten lämpötiloja. Lue lisää yhtiön tekemistä toimenpiteistä sekä vinkkejä oman kulutuksen laskemiseksi aiemmin julkaisemistamme uutisista. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää nyt lämpimän veden käyttöön sekä kodin lämmönsäätöön.

Kaikki hyötyvät kulutushuippujen tasaamisesta

Kulutuksen tasaaminen on nyt välttämätöntä ja järkevää riippumatta siitä, onko käytössäsi kiinteähintainen vai pörssisähkösopimus. Mitä kalliimpaa sähkö on, sitä suuremmaksi nousee riski sähköpulasta ja jakelukeskeytyksistä. Näin voit vaikuttaa:

  • Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamun ja arki-illan huippukulutustuntien aikana eli klo 8-10 ja 16-17 sekä 19-20.
  • Omaksu arkeen uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoa. Siirrä esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden käyttö aikaiseen aamuun, keskipäivään tai myöhempään iltaan.
  • Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella.
  • Sammuta aina kaikki sähkölaitteet ja irrota verkkovirrasta latausjohdot, joita et käytä.
  • Sammuta tai ajasta kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kulutushuippujen ulkopuolelle.

Sähkön hintaa on helppo seurata esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta, jonka voi ladata vaikka omaan puhelimeen.

Miten toimia, jos sähkökatko tulee?

Energiansäästön yksi tarkoitus on ehkäistä sähköpulaa ja sähkökatkoja. Suomessa on kuitenkin varauduttu myös kiertäviin alueellisiin sähkökatkoihin, jotka kestävät tällöin kaksi tuntia. Jos mahdollista, viranomaiset ja sähköyhtiöt tiedottavat niistä jo ennalta, mutta joskus katko voi myös yllättää.

Sähkökatkoihin kannattaakin varautua ainakin seuraavilla tavoilla:

  • Hanki otsalamppu ja varaparistoja siihen. Otsalamppu on paloturvallisempi valonlähde kuin kynttilä.
  • Huolehdi, että sinulla on kaapissa mieleistäsi ruokaa, jota voit syödä ilman lämmitystä tai valmistaa retkikeittimen avulla. Kuivamuona, näkkileivät ja pähkinät ovat hyviä esimerkkejä. Älä unohda varata tarpeeksi ruokaa koko perheelle ja lemmikeille.
  • Hanki pattereilla toimiva radio ja varaparistoja siihen. Radion välityksellä voidaan tiedottaa sähkökatkosta.

Huomioi myös, että hissit, talopesulat tai talosaunat eivät toimi sähkökatkojen aikana.

Sähkökatkon aikana:

Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, jotta tuotteet säilyvät pidempään. Muutaman tunnin sähkökatko ei ehdi sulattaa pakasteita.

Jos sähkökatko on yllättänyt, kannattaa huolehtia, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jää päälle, sillä ne voivat mallista riippuen kytkeytyä uudelleen päälle sähkökatkon päättyessä.

Vinkit on koottu Astetta Alemmas -kampanjan sekä Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin sivuilta, joilta voit lukea lisää ohjeita.