11.2.2022

Hätänumero 112-päivä on tänään - turvallisuuden tunne tehdään yhdessä

Koko Euroopan laajuista hätänumero 112-päivää vietetään taas tänään 11.2. Päivän tarkoituksena on muistuttaa arjen turvallisuudesta ja antaa vinkkejä siitä, miten jokainen itse voi huolehtia omasta ja läheistensä turvallisuudesta.

Tarkista palovaroitin! 

HASO kehottaa kaikkia asukkaitaan, joilla on tavallinen paristoilla toimiva palohälytin, tarkastamaan hälyttimensä kunnon. Muutenkin palohälyttimen toiminta kannattaa testata kuukausittain tai vähintään 112-päivinä eli 11.2. ja 1.12.

Viisi muuta neuvoa turvalliseen kotiin

  1. Jos poltat kynttilöitä, ne tulee aina sijoittaa palamattomalle alustalle ja valvoa tulta. Myös parvekkeella! Patterilla toimiva led-kynttilä on myös kaunis ja turvallinen vaihtoehto.
  2. Ehkäise vesivahingot! Muun muassa lattiakaivot tulisi puhdistaa säännöllisesti vesivahinkojen ehkäisemiseksi. Siivoa myös keittiön allaskaappi: siististä allaskaapista alkavat putkiliitäntöjen vuodot on helpompi havaita. Alkavat vesivuodot ja puhdistamattomat lattiakaivot ovat riski terveelliselle sisäilmalle.
  3. Kulkiessasi ovista esimerkiksi rappukäytävään, roskakatokseen tai autohalliin katso, että ovet sulkeutuvat perässäsi eikä ulkopuolisia pääse tiloihin.
  4. Kelit ovat nyt liukkaat ja matkoihin kannattaa varata riittävästi aikaa tapaturmien ehkäisemiseksi. Myös kotona kannattaa ehkäistä liukastumisten ja putoamisten riskejä esimerkiksi sijoittamalla päivittäin tarvitut tavarat helposti saataville ja hankkimalla sellaiset keittiötikkaat, joissa on kaide ja liukusuojatut askelmat.
  5. Pidä yhteyttä läheisiin päivittäin esimerkiksi puhelimitse.

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi

Älypuhelimeen ladattavalla 112 Suomi -sovelluksella soitettaessa avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja apu osataan välittää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.

112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen.

Lisää tietoa sovelluksesta Hätäkeskuslaitoksen sivuilla

 

Lisää turvallisuustietoa