Hason vastikkeet nousevat 10 % vuonna 2024

Hason vastikkeet nousevat 10 % vuonna 2024

Hason käyttövastikkeet ovat 1.3.2024 lähtien keskimäärin 10 prosenttia korkeammat neliötä kohden kuin kuluvana vuonna. Syynä korotukseen on erityisesti lainojen korkokulujen nousu. 

Hason hallitus vahvisti 1.3.2024 voimaan astuvat vastikkeet kokouksessaan 1.12.2023. Keskimääräinen käyttövastike on maaliskuun alusta lähtien 12,73 €/jm²/kk. Hason käyttövastikkeet ovat vuonna 2024 10,67–14,49 euroa kuukaudessa neliömetriltä. Matalin vastike on Vuosaaressa ja korkein Kalasatamassa. Korkeimmat vastikkeet ovat lähellä kantakaupunkia sijaitsevissa uusissa tai uudehkoissa taloissa Kalasatamassa, Sompasaaressa ja Jätkäsaaressa.*  

Muutos kuluvan vuoden vastikkeisiin on kohteesta riippuen 4,8 %–12,8 %. Asukkaille lähetetään ensi vuoden vastikelaskut kirjeitse vuoden loppuun mennessä. 

Vastikkeiden nousupainetta on pyritty hillitsemään muun muassa siirtämällä ei-välttämättömiä pitkän tähtäimen korjaussuunnitelman mukaisia korjaushankkeita ja järjestelemällä lainoja. Kaikkea kustannusnousua ei kateta vastikkeilla.  

Helsingin kaupungin pääomituksella hillitään vastikenousua 

Hason omistaja Helsingin kaupunki tukee yhtiötä 3 miljoonan euron pääomituksella. Puolet tuosta summasta tullaan hyödyntämään heti vuoden 2024 vastikkeita alentavasti ja loput 50 % seuraavien vuosien aikana. Näin pyritään varmistamaan, että vastikenousua pystytään hillitsemään myös tulevina vuosina, sillä korkotason ennustetaan pysyvän korkealla. 

Pääomituksen ansiosta vuoden 2024 keskivastike nousee 12 % sijaan 10 %.  

Haso ei tavoittele toiminnallaan voittoa 

Haso toimii omakustannusperiaatteella, mikä tarkoittaa, että se ei tavoittele toiminnallaan voittoa tai maksa omistajalleen Helsingin kaupungille osinkoja. Vastikkeita peritään vain sen verran, kuin toiminnan kulujen kattamisen vuoksi on välttämätöntä. Korkea korkotaso on suurin vastikkeisiin vaikuttava tekijä, sillä korkomenot ovat kymmenkertaistuneet vuodesta 2022. Myös yleinen kustannustason nousu vaikuttaa vastikkeisiin. 

Hason tavoitteena on pitää vastike pysyvästi Helsingin alueellisia markkinavuokria edullisempana ja tarjota kohtuuhintainen asumisen vaihtoehto Helsingissä.  

 

Median yhteydenotot:

Hanna Dhalmann
Helsingin Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtaja
hanna.dhalmann@hel.fi

 

Katso Hason käyttövastikkeet 1.3.2024 kohteittain (pdf)

 

 (Tekstimuutos 5.12.2023: väliotsikon ja tekstin sana ”pääomalaina” muutettu muotoon ”pääomitus”)

HUOM: Ylempi linkki vastiketietoihin vie vanhalle sivustolle.

Lataa 2024 vastiketiedot tästä.