1.2.2019

HASOn turvallisuusillan antia

Ensimmäinen HASOn asukasturvallisuusilta järjestettiin Pasilan SLK-talolla 30.1. yhteistyössä Helsingin Pelastusliiton ja Poliisin kanssa.

Tilaisuuden avasi 53:n osallistujan edessä HASOn toimitusjohtaja Juha Viljakainen, joka painotti turvallisuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden olleen aina yhtiön keskeisimpiä arvoja.

Rikollisuus kasaantuu alueellisesti

Poliisin edustaja ylikonstaapeli Juha Anttinen saapui pitämään puheenvuoron asuinympäristöjen turvallisuudesta poliisin hälytystehtävien valossa.

”Tilastojen valossa noin 1 % väestöstä tekee 32 % rikoksista. Tämän vuoksi rikokset myös kasaantuvat alueellisesti, sillä 1200 metriä on säde, jolla aktiivinen keikanvääntäjä toimii”, Anttinen toi esiin.

Helsingissä suuri osa rikoksista tapahtuu yöelämän keskuksissa Kluuvin ja Kampin alueilla. Satunnaisen henkirikoksen kohteeksi joutuminen on Suomessa kuitenkin edelleen hyvin harvinaista. Myös nuorten tekemien rikosten määrä on vähentynyt.

Oman asuinympäristön turvallisuus

Anttinen toi esiin tapoja parantaa oman asuinympäristön turvallisuutta, joihin jokainen asukas voi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi porraskäytävän ovesta pois raaputetuista huoltoyhtiön yhteystiedoista kannattaa ilmoittaa huoltoyhtiölle, sillä tietojen puute hidastaa poliisin sisäänpääsyä hälytystilanteessa.

Ovien lukituksesta yhteisiin tiloihin ja esimerkiksi jätehuoneisiin kannattaa pitää huolta – näin voi ehkäistä kiinteistöä tahallisilta tulipaloilta. Anttinen muistutti myös, että epäilyttävästä toiminnasta kannattaa aina ilmoittaa. Lisäksi esimerkiksi hyvä valaistus piha-alueilla sekä asukkaiden yhteisöllisyys – se että tuntee naapurinsa ulkonäöltä – ehkäisevät tutkitusti rikollisuutta.

Paloturvallisuus on sekä asukkaan että omistajan vastuulla

Helpen kouluttaja ja palotarkastaja Anssi Laaksonen aloitti puheenvuoronsa esittelemällä tilastoja tulipaloista, jotka ovat olleet Suomessa kansainvälisesti vertaillen valitettavan yleisiä.

Laaksonen muistutti maalaisjärjen käytöstä: esimerkiksi grillatessa on hyvä pitää alkusammutusvälineistö käden ulottuvilla.

Puheenvuorossa esiin tulivat myös asunnon haltijan ja omistajan lakisääteiset vastuut. Esimerkiksi asukkaan vastuulla on puhdistaa liesituuletin säännöllisesti sekä testata palovaroittimien toimivuus ja vaihtaa paristot.

Omistajan vastuu on rakennuksen palo- ja pelastusturvallisuuden säilymisestä: esimerkiksi niitä haittaavan irtaimiston siirtämisestä sekä ilmastointikanavien nuohouksesta huolehtimisesta.

Isännöitsijä Jaana Pystykoski muistutti pitämään käytävätiloista kaiken irtaimiston pois – myös ovimatot ja kukkapurkit vaarantavat paloturvallisuutta.  ”Ainoastaan ovikranssi tai vastaava on sallittu”, totesi Jaana.

Kodin laitteista pyykinpesukone on tilastollisesti suurin riskitekijä, sillä siinä on sekä lämpövastus että vesikytkentä. Siksi vanha, kovalla käytöllä ollut ja outoa ääntä pitävä pesukone voikin olla syytä laittaa vaihtoon.

Asumisturvallisuus jatkossakin esillä

Tilaisuudessa puheenvuoron piti myös Hekan turvallisuuskoordinaattori ja turvallisuusaktiivi Pertti Villo, joka oli luomassa Hekan asukkaiden ideoimaa, talkoovoimin toimivaa turvallisuustiimiä Vuosaareen jo vuonna 2007. Villo kertoi olevansa hasolaistenkin käytettävissä turvallisuusasioissa, nyt kun HASOssakin ollaan suunnittelemassa alueellisia ja vapaaehtoisuuteen perustuvia turvallisuustiimejä.

Myös HASOn turvallisuusilloista on tarkoitus tehdä toistuva tapahtuma.

Turvallisuusillan osallistujilta tuli lisäksi konkreettinen ehdotus: voisiko HASO edellyttää, että kaikista sen asunnoista löytyisi sammutuspeite? Sammutuspeite ei ole lain mukaan asunnoissa pakollinen, mutta se on tehokas ja edullinen investointi alkusammutukseen. Juha Viljakainen ja Jaana Pystykoski lupasivat, että asiaa selvitetään.

Illan aikana keskustelua heräsi myös siitä, mitä esimerkiksi häkkivarastoissa voi säilyttää. Palotarkastaja Laaksonen muistutti kuitenkin: ”Naapurikyylääminen on hauska harrastus, mutta parempi katsoa ensin tekevätkö omat lapset vähän mitä sattuu, tai oma puoliso.”

Teksti: Pauliina Lehto