31.5.2021

HASO ostaa jatkossa vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä


Joissakin HASOn kohteissa tuotetaan puhdasta ja päästötöntä kiinteistösähköä myös omilla aurinkopaneeleilla. Kuvassa aurinkopaneelit Kalasatamassa sijaitsevan HASO Fortunan katolla. Kuva: Petteri Palmi.

Kesäkuun 2021 alusta alkaen kaikki Helsingin Asumisoikeus Oy:n ostama kiinteistösähkö on uusiutuvilla energialähteillä tuotettua.

HASO kilpailutti alkuvuonna sähköntoimittajan seuraavien neljän ja puolen vuoden ajaksi. Kilpailutuksen voitti uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö, jonka toimittajana on Loiste Sähkönmyynti Oy. Siirtyminen uusiutuvaan sähköön on yksi tärkeä askel kohti Helsingin kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteita ja kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjen pienentämistä.

Asuminen muodostaa 30 % suomalaisen hiilijalanjäljestä. Uusiutuvilla energialähteillä kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla sekä bioenergialla tuotettu sähkö aiheuttaa elinkaarensa aikana päästöjä vain murto-osan verrattuna hiilivoimaan, ja on yksi keino pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.

Helsingin Asumisoikeus Oy ostaa vuosittain noin 7 500 megawattituntia kiinteistösähköä, jolla mm. valaistaan pihat ja rappukäytävät sekä pidetään talosaunat, talopesulat ja autojen lämmitystolpat toiminnassa. HASOn sähkösopimus ei vaikuta asukkaiden omiin sähkösopimuksiin.

HASO haluaa kaikilla valinnoillaan tukea ekologisesti kestävää kehitystä. Uudet kohteet suunnitellaat energiatehokkaiksi ja monet HASOn uudiskohteet yltävät harvinaiseen energiatehokkuusluokkaan A. Samaan aikaan vanhempien kohteiden energiatehokkuutta pyritään parantamaan. Energiatehokkuustoimenpiteinä on suunniteltu mm. poistoilmalämpöpumppujen sekä aurinkopaneelien asennuksia. Lisäksi suunnitteilla on ikkunoiden ja ovien tiivistyksiä, millä voidaan vähentää lämmitysenergian kulutusta 5–15 %.