Lue selaimessa
28.4.2023

Asumisoikeusasuntojen järjestysnumeron hakumenettely muuttuu syyskuussa

Uusi asumisoikeuslaki astui voimaan viime vuonna tietyin siirtymäsäännöksin. Yksi iso muutos koskee järjestysnumeron hakemista ja asukasvalintaa 1.9.2023 alkaen.

Uuden lain mukaan järjestysnumeroiden haku siirtyy kunnilta keskitetysti ARAlle eli Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskukselle.

Kaupungin antamalla vanhalla järjestysnumerolla voi hakea aso-asuntoa vielä 31.12.2023 saakka. Tämän jälkeen numerot vanhenevat ja vain ARAn kautta haetut uudet järjestysnumerot ovat voimassa. Siirtymäajan kuluessa eli syys–joulukuussa kummallakin tavalla haetut numerot ovat voimassa.

Mikä käytännössä muuttuu 1.9.2023 alkaen?

 • ARAlta haettava uusi järjestysnumero on voimassa vain määräajan, 2 vuotta.
 • Kullakin hakijalla voi olla vain yksi järjestysnumero kerrallaan voimassa.
 • Järjestysnumero on asunnon hakijakohtainen ja koskee koko perhettä.
 • Uusi järjestysnumeropalvelu aukeaa ARAn sivuilla 1.9.2023. Hakemuksen voi myös täyttää paperisena ja toimittaa ARAlle postitse.
 • Hakemuksen täyttäminen vaatii vahvan tunnistautumisen, eli esimerkiksi verkkopankkitunnukset.
 • ARAn järjestysnumerolla voit jatkossa hakea asuntoja koko Suomen alueelta.
 • Numero on maksullinen, hinta 10–20 euroa.

Uutinen Hason sivulla

ARAn tiedote

       

Pidetään yhdessä huolta

Asumisoikeusasunto on asumismuotona varsin huoleton. Muutamat perusasiat kannattaa ja pitää kuitenkin muistaa huoltaa itse.

Hason sivuilla olevasta kustannusvastuujakotaulukosta voi varmistaa, mitkä toimet kuuluvat asukkaalle, ja missä asioissa voi kutsua huoltoyhtiön apuun.

Asukkaan vastuulla ovat muun muassa:

 • Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus säännöllisesti viemärin tukkeutumisen ehkäisemiseksi.
 • Parvekkeen ja terassin puhtaanapito, sekä vedenpoistoputken sihdin puhdistus.
 • Huoneiston ikkunoiden ja parvekelasien puhtaanapito.
 • Huoneiston salpojen, saranoiden ja kiskojen voitelu.
 • Liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus.
 • Poisto- ja korvausilmaventtiilien puhdistus yhtiön järjestämien puhdistusten välillä.

Katso vastuutaulukko

Kevätsiivous suunnitteilla? Katso Marttojen videovinkki lattiakaivon puhdistamiseen!  

       

Lataamalla liikkeelle?

Sähkö- ja hybridiautot yleistyvät kovaa vauhtia. Niiden lataaminen on aiheuttanut paljon kysymyksiä Hason kohteissa. Tässä periaatteet lyhyesti.

Sähköautoja ei saa ladata normaalin lämmitystolpan kautta, koska tämä aiheuttaa turvallisuusriskin. Lämmitystolpat on tehty lyhytaikaista ja pienitehoista kulutusta varten, eivätkä kaikki pistorasiat kestä esimerkiksi yön yli tapahtuvaa sähköauton lataamista. Pitkä latausaika voi aiheuttaa ylikuumenemisen riskin.

Jos sinulla on sähköauto ja tarvitset latauspaikan, olethan ystävällisesti yhteydessä isännöitsijään. Haso järjestää parkkipaikalle lisää yhteistyökumppanin latauspisteitä tarpeen mukaan. Käytännössä tavallisia parkkipaikkoja voidaan muuttaa sähkölatauspaikoiksi, mikäli kapasiteetti riittää. Asukas itse rekisteröityy kumppanin palveluun ja vastaa omista latauskustannuksistaan. Tällä hetkellä sähkön hinta on 0,20 €/kWh.

Jos latauspaikan tarvitsijoita on kohteessa useampi kuin tarjolla olevia latauspaikkoja, lisätään latauspaikkoja tarpeen mukaan, mikäli kohteen sähköpääkeskuksen kapasiteetti riittää.

Lue lisää: haso.fi/fi/usein-kysytyt-kysymykset

> Asuminen > Onko sähköauton/hybridiauton lataaminen mahdollista Hason kohteissa?

       

Kevät ja uusi koti!

Tänä vuonna uusia Haso-koteja on valmistunut jo Itäkeskukseen, Tapanilaan, Herttoniemeen ja Pohjois-Pasilaan.

 • Itäkeskuksen liepeillä sijaitseva Kauppakartanonkatu 16b (ent. Ystävyydenpuisto) sijaitsee keskellä hyviä palveluita ja liikenneyhteyksiä. Suuri yhteinen sisäpiha Hekan kanssa tarjoaa suojaisan ulkoilupaikan vauvasta vaariin.
 • Tapanilassa Jokipoikasenkaari 5 on kokonaan esteetön, mikä myös helpottaa kaikenikäisten asumista. Alimman kerroksen suuri kerhohuone mahdollistaa monipuolisen harrastustoiminnan. Lisäksi yläkerran saunan yhteydessä on toinen, pienempi yhteistila.
 • Kettutie 10 on myös suunniteltu kokonaan esteettömäksi. Sijainti läntisessä Herttoniemessä lähellä Siilitien metroasemaa tekee liikkumisesta joustavaa. Herttoniemen urheilupuisto ja Vanhankaupunginlahti puolestaan houkuttelevat ulkoilemaan lenkkipoluille, luonnon keskelle.
 • Juuri valmistunut Lavakatu 12 sijaitsee keskeisellä paikalla Pohjois-Pasilaan rakentuvalla Postipuiston alueella. Esteettömyys on myös yksi tämän kohteen valteista. Lisäksi Keskuspuiston läheisyys tarjoaa hyvät liikuntamahdollisuudet ja Mall of Tripla runsaasti ostos- ja ajanviettomahdollisuuksia.

Onnea uusiin koteihin!

Hason kohdesivut

Helsingin Asumisoikeus Oy
Tilaa / peru uutiskirje