Lue selaimessa
HASOn uutiskirje
23.6.2022

Muista paloturvallisuus, kun grillaat

Kohta juhlitaan juhannusta ja kaupunki hiljenee, kun helsinkiläiset suuntaavat maalle ja mökeille. Myös kaupunkijuhannus kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan ja nyt onkin hyvä aika muistuttaa vielä pelisäännöistä kesäherkkujen grillauksessa. Perusohje on, että HASOn kohteissa parvekkeilla grillaus sähkö- ja kaasugrillillä on sallittu, jos kohteen asukaskokous ei ole sitä erikseen kieltänyt. Hiiligrillit on HASOssa kielletty.

Grillatessa kannattaa muistaa myös seuraavat seikat:

  • Ennen grillikauden alkua tulisi aina varmistaa laitteen kunto. Jos nestekaasu vuotaa asuntoon, sen syttymiseen tarvitaan vain yksi kipinä.
  • Nestekaasugrillin kaasupullo pitää säilyttää suojatussa paikassa eikä sitä saa päästää kuumenemaan auringossa.
  • Jos parveke on lasitettu, kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta.
  • Sähkögrilli pitää sijoittaa tarpeeksi vakaalle alustalle, jotta se ei pääse kaatumaan. Alustan tulee kestää myös kuumuutta.
  • Paikallinen pelastusviranomainen voi kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Esimerkiksi puupanelointi tai puukalusteet voivat olla tällaisia riskejä.

Huomioithan grillatessa myös naapurit ja lähiympäristön, ettet aiheuta liikaa häiriötä tai savuhaittaa.

Rentouttavaa ja turvallista juhannusjuhlaa kaikille!

       

HASOn hallitus päätti uudesta vastikkeiden tasausjärjestelmästä – kohdekohtaiset vastikearviot löytyvät nettisivuilta

HASOn hallitus päätti kokouksessaan 22.3.2022 uuden kustannusten tasausjärjestelmän käyttöönotosta 1.3.2023. Ensi vuoden vastikearviot ovat nähtävissä tasausjärjestelmän nettivuilla, joilta löytyy myös runsaasti muuta tietoa uudistuksesta.

HASO kiittää kohteiden talohallituksia sekä vapaita palautteita antaneita henkilöitä runsaista palautteista ja ehdotuksista lausuntovaiheessa. Niiden avulla järjestelmään tehtiin tärkeitä parannuksia ennen hallituksen hyväksyntää.

Uusi tasausjärjestelmä huomioi aiempaa enemmän kohteen sijaintia tasaukseen vaikuttavana tekijänä. Merkittävä muutos aikaisempaan on myös se, että hoitomenoja, joihin asukkaat eivät pysty asumisellaan vaikuttamaan, tasataan kohteiden kesken aiemmasta tasausjärjestelmästä poiketen. Asukkaat pystyvät edelleen vaikuttamaan kohdekohtaisiin menoihin useissa asioissa. Sellaisten kulujen tasaaminen, joihin asukas voi asumisellaan vaikuttaa ei saa myöslään lain mukaan tasata kohteiden kesken.

HASO on voittoa tavoittelematon, Helsingin kaupungin omistama asumisoikeusyhtiö. HASO-kohteiden käyttövastikkeet muodostuvat omakustannusperiaatteella ja tämä periaate on ollut myös tasausmallin kehittämisen lähtökohta. Myös nykyisin käytössä olevassa vastikelaskennassa pääomakustannuksia tasataan HASO-kohteiden välillä. Uusi tasausjärjestelmä ei nosta HASOn kokonaiskeskivastiketta.

Tasausjärjestelmän käyttöönotto

Uudella tasausjärjestelmällä tullaan laatimaan vuoden 2023 budjetti- ja vastike-esitykset. Vuoden 2023 uudet vastikkeet tulevat voimaan 1.3.2023.

Uusi tasausjärjestelmä otetaan käyttöön 1.3.2023 siirtymäajalla. Siirtymäaika tarkoittaa, että uudet käyttövastikkeet otetaan käyttöön 1–5 vuoden kuluessa niin, ettei minkään yksittäisen kohteen käyttövastikkeen muutos ylös- tai alaspäin (€/m2/kk) ole uudesta tasausjärjestelmästä johtuen enempää kuin 5 % vuosittain.

Lue lisää

       

Vesilaskutuksen käytännöt vesimittarikohteissa

Kaikissa HASOn vuoden 2007 jälkeen valmistuneissa kohteissa on huoneistokohtaiset vesimittarit. Vesimittarikohteissa on toteutettu joko käytäntöä, että

  1. vedestä maksetaan kuukausittain ennakkovesimaksua ja kulutus tarkistetaan kerran vuodessa, jolloin asukkaille lähetetään joko lisä- tai hyvityslasku kulutuksen mukaan TAI
  2. vesi laskutetaan suoraan kulutuksen mukaan kolmen kuukauden välein, eikä vesiennakkoa peritä.

Lähitulevaisuudessa kulutuksen mukaista laskutusta tullaan lisäämään ja ennakkovesimaksuista luopumaan. Muutosta toteutetaan vaiheittain ja asukkaita tiedotetaan, kun asia on omassa kohteessa ajankohtainen.

Viime vuoden aikana vesitasauslaskutuksessa siirryttiin asiakkaiden toiveesta myös käytäntöön, jossa asiakas voi itse vähentää vesitasauslaskun mahdollisen hyvityksen seuraavasta vastikemaksustaan. Hyvitystä muodostuu, jos vesimaksuennakoa on maksettu enemmän kuin huoneistolla on ollut vedenkulutusta.

Miten vesilaskut saapuvat, jos käytössä on e-laskutus?

Vesilaskut ja vesitasauslaskut lähetetään ensisijaisesti e-laskuina ja suoramaksuna, jos asiakkaalla on e-lasku/suoramaksuvaltuutus käytössä. Toissijaisesti postituspalvelun kautta.

Hyvityslaskut menevät verkkopankissa eri paikkaan kuin erääntyvät maksut. Nämä käytännöt vaihtelevat pankeittain. Asiakkaiden ilmoitusten perusteella paikka on voinut olla esimerkiksi e-laskut/saapuneet laskut/arkisto.

Pankin mobiiliversiolla hyvityslaskuja ei löydy, vaan ne löytyvät verkkopankista, jossa laskulla on kaikki kulutustiedot.

Lue lisää

       

HASO Jamaika avaintenjakopäivänä kuvattuna.

HASOssa valmistuu vuosina 2022–2023 yli 1000 uutta asuntoa – uusin HASO-kohde valmistui Jätkäsaareen

Asuntorakentaminen on nyt vilkasta. Tänä vuonna on valmistunut jo kolme uutta HASO-kohdetta, joista viimeisin on Jätkäsaareen toukokuun lopussa valmistunut HASO Jamaika. Seuraavankin HASO-kohteen valmistuminen häämöttää jo kesäkuun lopussa, kun Myllypuron HASO Pippurimyllyn uudet asukkaat saavat avaimensa.

HASO Jamaika on 64 huoneiston kerrostalokohde aivan meren ja Länsisataman äärellä. Kuvassa näkyvä viihtyisä yhteispiha korttelin keskellä on savuton, kuten myös muu kohde ja muut HASOn uudiskohteet.

Uudiskohteista kiinnostuneiden kannattaa seurata Helsingin kaupungin Asuntotuotannon nettisivuja. Kohteiden ensimmäiset hakuajat järjestetään yleensä noin 1,5 vuotta ennen valmistumista, mutta asuntoja voi aueta haettavaksi myös sen jälkeen. Tällä hetkellä Asuntotuotannon sivuilla on esimerkiksi haussa muutamia huoneistoja Mellunkylään rakentuvassa rivi- ja luhtitalokohde HASO Virtarannassa.

Uutiskirjeen sisällöstä vastaa viestintäpäällikkö Pauliina Lehto

Helsingin Asumisoikeus Oy
Tilaa / peru uutiskirje