Varallisuusraja

HASOn asumisoikeusasunnon voi saada täysi-ikäinen henkilö, mikäli hänellä ei ole hakemaansa vastaavaa omistusasuntoa hakualueella tai varallisuutta siinä määrin, että hän voi sellaisen hankkia.

Varallisuusraja ei koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita tai asumisoikeusasunnon vaihtajia. Heidän ei tarvitse selvittää varallisuuttaan.

Varallisuusraja on asuntokohtainen

Varallisuusraja on 50 % haettua vastaavan asunnon markkinahinnasta. Muun muassa asunnon sijainti ja koko vaikuttavat varallisuusrajaan, sekä onko haettu asunto uusi vai vanha. Hakijan varallisuus ei saa ylittää asuntokohtaista varallisuusrajaa.

Jos puolisot hakevat asuntoa yhdessä ja molempien nimet tulevat asumisoikeussopimukselle, molempien yhteenlaskettu varallisuus otetaan huomioon. 

Tarkka ajantasainen varallisuusraja tarkistetaan vasta Helsingin kaupungin Asuntopalveluissa, joka myös tarkistaa hakijan varallisuuden. 

  • Esimerkki 
    Hakija haki HASOlta 53 m2 kokoista 2h+k asuntoa syyskuussa 2019. Asunto on kerrostalossa ja sijaitsee Toukolassa postinumeroalueella 00560, jossa vanhojen kerrostalokaksioiden keskimääräinen neliöhinta oli 5 651 €/m2 (Tilastokeskuksen mukaan). 
    Asunnon markkinahinta: 53 m2 x 5 651 € = 299 503 €.
    Varallisuusraja: 50 % markkinahinnasta =  149 751,50 €.

Selvitys varallisuudesta

Helsingin kaupungin Asuntopalvelut tarkistavat hakijoiden varallisuuden ennen asumisoikeuden haltijaksi hyväksymistä. Varallisuus selvitetään tarjouskirjeen mukana toimitettavalla selvityslomakkeella, joka tulee täyttää huolellisesti. 

Varallisuusselvityksessä tarkastellaan varallisuutta, joka näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella: esimerkiksi kiinteistöjä, osakkeita ja velkoja. Henkilökohtaisten pankkitilien kuten ASP-tilin tietoja ei tarvitse esittää. Esitäytetty veroilmoitus tulee toimittaa varallisuusselvityksen liitteenä.

Esitäytetty veroilmoitus löytyy helpoiten OmaVerosta

Nyrkkisääntö on, että varallisuuden määrästä vähennetään lainojen määrä, ja tämä varallisuuden määrä ei saa ylittää asuntokohtaista varallisuusrajaa. Palkkatuloilla ei ole merkitystä.

Tarkemmat tiedot: Ohje ja varallisuusselvityslomake (pdf)

Lisätietoa varallisuuden tarkastelusta antavat Helsingin kaupungin Asuntopalvelut.