Sisäänmuutto

Saatuasi Hasolta ilmoituksen, että sinut on hyväksytty asumisoikeuden haltijaksi, allekirjoitat seuraavaksi asumisoikeussopimuksen Hason kanssa. Allekirjoitustilaisuudessa tai sähköisen allekirjoittamisen yhteydessä saat tarkempaa tietoa tulevan asuntosi ja asuinkiinteistösi käytännöistä.

HUOM! Tähän kootut ohjeet koskevat valmiita asumisoikeusasuntoja. Uudiskohteisiin haetaan Helsingin kaupungin Asuntotuotannon kautta, jolloin ohjeet eri käytäntöihin saa Asuntotuotannolta.

Muuttopäivä
Uusi asumisoikeuden haltija pääsee muuttamaan asumisoikeusasuntoonsa vastuiden alkamispäivänä. Voit toki muuttaa asuntoon myös myöhemmin. 

Avaimet
Uusi asukas saa avaimet avainhallinnasta aikaisintaan vastuiden alkamispäivänä. Avainhallinnalle tulee esittää kuitti maksetusta asumisoikeusmaksusta ja vakuusmaksusta, jotta avaimet saa haltuunsa. Avainhallintaa koskevat tiedot saa sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Lisäavaimia voi tilata maksua vastaan avainhallinnan asiakaspalvelusta. Muistathan ottaa myös henkilöllisyystodistuksen mukaan avaimia noutaessasi.

Parkkipaikka, pesula, saunavuoro
Kun saat tiedon, että sinut on hyväksytty asumisoikeuden haltijaksi, sinulta kysytään samalla tarvetta parkkipaikalle ja saunavuorolle (mikäli kohteessa on talosauna) sekä ilmoitetaan ko. palvelujen hinnat. Parkkipaikka- ja saunamaksu veloitetaan kuukausittain vastikkeen yhteydessä. Kaikissa kohteissa ei ole vapaita parkkipaikkoja, jolloin voit ilmoittautua parkkipaikkajonoon. Pesulakäytännöt vaihtelevat kohteittain. Käytössä voi olla erillinen varauslukko tai sähköinen varausjärjestelmä. Pesulan käyttö kuuluu vastikkeeseen.

Vakuusmaksu
Hason kohteissa on 500 euron vakuusmaksu, joka pitää maksaa viimeistään viikkoa ennen vastuiden alkamista. Vakuus maksetaan takaisin asumisoikeuden haltijalle kolmen vuoden nuhteettoman asumisen jälkeen.

Asumisoikeusmaksu
Asumisoikeusmaksun suuruus kerrotaan jo asuntotarjouksessa. Maksu erääntyy maksettavaksi vastuiden alkamispäivänä. Kuitti asumisoikeusmaksusta tulee esittää avainhallinnassa avaimia noutaessa.

Vastike
Asumisoikeusasunnosta maksetaan kuukausittaista vastiketta, jonka suuruun kerrotaan asuntotarjouksessa. Vastikkeen sekä sen yhteydessä veloitettavien parkkipaikka-, sauna- ja vesimaksun eräpäivä on aina kuun 5. päivä.

Vesimaksu
Hasossa on sekä kiinteän vesimaksun kohteita että vesimittarikohteita. 
Kaikissa vuodesta 2007 eteenpäin valmistuneissa Haso-kohteissa on vesimittarit. Vesi laskutetaan suoraan kulutuksen mukaan 3 kuukauden välein.

Maksukuitit
Kaikki maksukuitit (asumisoikeusmaksu, vakuus, vastike ja muut kuukausittaiset maksut sekä mahdollinen pesulan pantti) annetaan tulevalle asumisoikeuden haltijalle sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Muuttotarkastus
Tekninen isännöitsijä tarkastaa huoneiston edellisen asukkaan sopimuksen päättyessä. Asumisoikeuslain mukaan huoneiston on uuden asumisoikeuden haltijan sisään muuttaessa oltava sellaisessa kunnon kuin voi kohtuudella edellyttää ottaen huomioon sopimuksen sisältö, huoneiston ikä, paikalliset asunto-olosuhteet ja muut seikat. Hasolla seinät maalataan tarvittaessa ja selkeät viat korjataan. Koska asukkaan vaihtuessa aikaa näille toimenpiteille on usein niukasti, toisinaan osa korjaustoimenpiteistä joudutaan tekemään vasta uuden asukkaan jo muutettua huoneistoon. Tällaisessa tapauksessa Haso ja asumisoikeuden haltija sopivat korjausajankohdasta.

Muutostyöt
Haso-asukkaan on mahdollista teettää asuntoonsa lisä- ja muutostöitä yhtiön ohjeiden mukaisesti. Muutostöistä voi kuitenkin sopia vasta sen jälkeen, kun vastuut ovat jo alkaneet. Niitä ei voi teettää asuntoon etukäteen.

Lakisääteinen muuttoilmoitus
Muuttoilmoitus maistraatille on tehtävä aikaisintaan kuukautta ja viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä. Haso ilmoittaa asumisoikeuden haltijoiden ja mukana muuttavien henkilöiden tiedot huoltoon. Sen sijaan, mikäli asukkaita muuttaa pois tai sisään asuntoon, heistä on tehtävä erikseen muuttoilmoitus Hasolle. Vain talonkirjoihin merkityt henkilöt voivat saada esimerkiksi oven avauspalvelun huoltoyhtiöstä, mikäli avaimet ovat hukassa. Lisää tietoa muuttoilmoituksesta saat täältä.

Huoltoyhtiö
Saat huoltoyhtiön tiedot sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Tiedot löytyvät myös kohteen ilmoitustauluilta.

Laajakaista
Osassa kohteita on käytössä edullinen talolaajakaista, johon asukas voi itse tilata lisänopeutta (asukas maksaa erotuksen). Asukas tekee itse nettisopimuksen, oli kyse sitten talolaajakaistasta tai yksityisestä liittymästä. Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa käydään läpi myös laajakaista-asiat.

Sähkösopimus
Huoneistoon muuttava asukas huolehtii sähkösopimuksen tekemisestä itse hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Kotivakuutus
Suosittelemme lämpimästi kotivakuutuksen ottamista jo ennen muuttoa, jotta se korvaa myös muutossa kodin tavaroille mahdollisesti syntyvät vauriot.

Ote talonkirjasta
Mikäli tarvitset otteen talonkirjasta, sellaisen voi tilata kohteen huoltoyhtiöltä. Ote on maksullinen ja siitä peritään huoltoyhtiön ilmoittama maksu. Huoltoyhtiöiden yhteystiedot ja hinnasto ovat nähtävillä kohteiden ilmoitustauluilla.

Lisää vinkkejä Haso-asumiseen löytyy Asukasoppaasta.