Sisäänmuutto

Saatuasi HASOlta ilmoituksen, että sinut on hyväksytty asumisoikeuden haltijaksi, sovit seuraavaksi sopimuksen allekirjoittamisen ajankohdasta isännöitsijätoimiston (Kiinteistötahkola Helsinki Itä) kanssa. Allekirjoitustilaisuudessa saat tarkempaa tietoa tulevan asuntosi ja asuinkiinteistösi käytännöistä.

HUOM! Tähän kootut ohjeet koskevat valmiita asumisoikeusasuntoja. Uudiskohteisiin haetaan Helsingin kaupungin Asuntotuotannon kautta, jolloin ohjeet eri käytäntöihin saa Asuntotuotannolta.

Muuttopäivä
Uusi asumisoikeuden haltija pääsee muuttamaan asumisoikeusasuntoonsa vastuiden alkamispäivänä. Voit toki muuttaa asuntoon myös myöhemmin. Tullessasi sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen saat täytettäväksi sisäänmuuttoilmoituksen, jossa muuttopäivää kysytään erikseen. HASO välittää tämän tiedon huollolle asukasluetteloa varten.

Avaimet
Uusi asukas saa avaimet huoltoyhtiöltä aikaisintaan vastuiden alkamispäivänä. Tiedot huoltoyhtiöstä saa sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Lisäavaimia voi tilata maksua vastaan isännöitsijätoimistosta.

Parkkipaikka, pesula, saunavuoro
Kun saat puhelimitse tiedon, että sinut on hyväksytty asumisoikeuden haltijaksi, sinulta kysytään samalla tarvetta parkkipaikalle, talopesulan käytölle ja saunavuorolle (mikäli kohteessa on pesula ja talosauna) sekä ilmoitetaan ko. palvelujen hinnat. Parkkipaikka- ja saunamaksu veloitetaan kuukausittain vastikkeen yhteydessä. Kaikissa kohteissa ei ole vapaita parkkipaikkoja, jolloin voit ilmoittautua parkkipaikkajonoon. 

Vakuusmaksu
HASOn kohteissa on 500 euron vakuusmaksu, joka pitää maksaa viimeistään viikkoa ennen vastuiden alkamista. Vakuus maksetaan takaisin asumisoikeuden haltijalle kolmen vuoden nuhteettoman asumisen jälkeen.

Asumisoikeusmaksu
Asumisoikeusmaksun suuruus kerrotaan jo asuntotarjouksessa. Maksu erääntyy maksettavaksi vastuiden alkamispäivänä.

Vastike
Asumisoikeusasunnosta maksetaan kuukausittaista vastiketta, jonka suuruun kerrotaan asuntotarjouksessa. Vastikkeen sekä sen yhteydessä veloitettavien parkkipaikka-, sauna- ja vesimaksun eräpäivä on aina kuun 5. päivä.

Vesimaksu
HASOssa on sekä kiinteän vesimaksun kohteita että vesimittarikohteita. Kiinteä vesimaksu on 17 euroa/hlö/kk.
Kaikissa vuodesta 2007 eteenpäin valmistuneissa kohteissa on vesimittarit ja näissä kohteissa peritään vesimaksuennakkoa joko 17 euroa/hlö/kk (kohteet, joissa vain kylmävesimittari) tai 21 euroa/hlö/kk (kohteet, joissa sekä kylmä- että lämminvesimittarit). Kulutus tarkastetaan kerran vuodessa ja asukkaille lähetetään joko lisä- tai hyvityslasku kulutuksen mukaan.

Maksukuitit
Kaikki maksukuitit (asumisoikeusmaksu, vakuus, vastike ja muut kuukausittaiset maksut sekä mahdollinen pesulan pantti) annetaan tulevalle asumisoikeuden haltijalle sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Muuttotarkastus
Tekninen isännöitsijä tarkastaa huoneiston edellisen asukkaan sopimuksen päättyessä. Asumisoikeuslain mukaan huoneiston on uuden asumisoikeuden haltijan sisään muuttaessa oltava sellaisessa kunnon kuin voi kohtuudella edellyttää ottaen huomioon sopimuksen sisältö, huoneiston ikä, paikalliset asunto-olosuhteet ja muut seikat. HASOlla seinät maalataan tarvittaessa ja selkeät viat korjataan. Koska asukkaan vaihtuessa aikaa näille toimenpiteille on usein niukasti, toisinaan osa korjaustoimenpiteistä joudutaan tekemään vasta uuden asukkaan jo muutettua huoneistoon. Tällaisessa tapauksessa HASO ja asumisoikeuden haltija sopivat korjausajankohdasta.

Muutostyöt
HASO-asukkaan on mahdollista teettää asuntoonsa lisä- ja muutostöitä yhtiön ohjeiden mukaisesti. Muutostöistä voi kuitenkin sopia vasta sen jälkeen, kun vastuut ovat jo alkaneet. Niitä ei voi teettää asuntoon etukäteen.

Lakisääteinen muuttoilmoitus
Muuttoilmoitus maistraatille on tehtävä aikaisintaan kuukautta ja viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä. HASO ilmoittaa asumisoikeuden haltijoiden ja mukana muuttavien henkilöiden tiedot huoltoon. Sen sijaan, mikäli asukkaita muuttaa pois tai sisään asuntoon, heistä on tehtävä erikseen muuttoilmoitus HASOlle. Vain talonkirjoihin merkityt henkilöt voivat saada esimerkiksi oven avauspalvelun huoltoyhtiöstä, mikäli avaimet ovat hukassa. Lisää tietoa muuttoilmoituksesta saat täältä.

Huoltoyhtiö
Saat huoltoyhtiön tiedot sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Tiedot löytyvät myös kohteen ilmoitustauluilta.

Laajakaista
Osassa kohteita on käytössä edullinen talolaajakaista, johon asukas voi itse tilata lisänopeutta (asukas maksaa erotuksen). Asukas tekee itse nettisopimuksen, oli kyse sitten talolaajakaistasta tai yksityisestä liittymästä. Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa käydään läpi myös laajakaista-asiat.

Sähkösopimus
Huoneistoon muuttava asukas huolehtii sähkösopimuksen tekemisestä itse hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Kotivakuutus
Kotivakuutus ei ole HASOssa pakollinen, mutta sitä suositellaan.

Ote talonkirjasta
Mikäli tarvitset otteen talonkirjasta, sellaisen voi tilata kohteen huoltoyhtiöltä. Ote on maksullinen ja siitä peritään huoltoyhtiön ilmoittama maksu. Huoltoyhtiöiden yhteystiedot ja hinnasto ovat nähtävillä kohteiden ilmoitustauluilla.

Lisää vinkkejä HASO-asumiseen löytyy Asukasoppaasta.