Jonotilanne

Jonotilanne vaihtelee päivittäin eli jonoon tulee uusia hakijoita, joilla osalla voi olla jo 1990-luvulla haettu järjestysnumero ja osa hakijoista poistuu jonosta. Lisäksi ihmiset hakevat eri kohteisiin eli eri asuntoihin on ns. eri numerojärjestys.

Kun huoneisto on lähdössä tarjouskierrokselle, HASOn myyntisihteerit luovat järjestysnumeroiden perusteella listan niistä hakijoista, joiden hakukriteerejä vapautuva asunto vastaa. Näistä hakijoista tarjouskirje lähtee yleensä 50 - 100 pienimmän numeron omistavalle hakijalle.

Keskimäärin kysyntä on vähäisempää kauempana keskustasta sijaitsevissa sekä suuremmissa asunnoissa, joten niihin on paremmat mahdollisuudet päästä suuremmillakin järjestysnumeroilla.

Kuinka paljon ja mistä asuntoja vapautuu

Vuonna 2020 HASOn hakemusmäärät ovat olleet nousussa ja toukokuussa 2020 jonossamme oli yli 5300 hakemusta. Asuntojen vapautumisprosentti on ollut jo joitakin vuosia noin 4,6 - 4,9 % koko asuntokannasta eli vuonna 2020 arvioidaan asuntoja vapautuvan noin 240 kappaletta.

Kuitenkin keskustan lähellä sijaitsevissa asunnoissa sekä uusissa kohteissa on matala vaihtuvuus. Eniten asuntoja vapautuu alueilta, joilla HASOlla on eniten asuntoja: Fallkullasta, Laajasalosta, Kivikosta, Myllypurosta, Viikistä, Viikinmäestä ja Vuosaaresta.

Millaisilla järjestysnumeroilla asunnon saa?

Lähellä keskustaa vapautuneet asunnot ovat menneet järjestysnumeroille, jotka ovat alle 40 000. 

Kauempana keskustasta suurimmat järjestysnumerot, joilla asuntoja on HASOn kautta saanut, ovat noin 200 000-260 000 (5/2020). Yli 200 000 menevillä järjestysnumeroilla asunnon saaminen on yhä melko harvinaista. Yli 200 000 menevät järjestysnumerot on arvottu vuonna 2016 ja myöhemmin. Neuvomme on kuitenkin, että aina kannattaa hakea. 

Kannattaa myös tutustua uudistuotantoon, jonka myynnistä ja markkinoinnista vastaa Helsingin kaupungin Asuntotuotanto, www.att.hel.fi. Uudet kohteet siirtyvät HASOn hallintaan, kun ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet niihin.

Päivitetty 29.5.2020.