Haso-asukkaaksi askel askeleelta

Tälle sivulle on koottu kattavasti ohjeita asumisoikeusasunnon hakemiseen Hasolta.

On joitakin ehtoja, joiden täyttyminen on Haso-asukkuuden edellytys. Ehtoja ei ole monta ja niiden tarkoituksena on huolehtia siitä, että asunnon saa asunnon tarvitsija.

 • Asumisoikeusasunnon saajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt hakemusta jätettäessä.
 • Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla hakualueella omistusasuntoa, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa.
 • Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Edellä mainitut ehdot eivät koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Toimi näin

 1. Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset ensin järjestysnumeron, jonka saat täyttämällä sähköisen hakemuksen täällä tai printtaamalla paperihakemuksen Helsingin kaupungin Asuntopalvelujen sivuilta ja toimittamalla sen Asuntopalveluihin (yhteys- ja osoitetiedot avautuvat em. linkistä). Helsingin seudun kunnat (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula, Vihti) muodostavat yhteisen hakualueen 1.1.2015 alkaen. Tätä ennen haetut järjestysnumerot ovat voimassa vain siinä kunnassa, mistä ne on haettu (poikkeuksena Helsinki, Espoo ja Vantaa, jotka ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta alkaen). Porvoo liittyi mukaan alueeseen 1.7.2017 eli ennen tuota päivää Porvoosta haetut numerot ovat voimassa vain Porvoossa.  Hakeminen on ilmaista etkä sitoudu mihinkään järjestysnumeroa hakemalla. Asumisoikeusasunnon saa hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Järjestysnumero kannattaa siis hakea, vaikka asunnontarve olisikin ajankohtaista vasta myöhemmin. 

 2. Etsi Hason kohteista tarpeitasi vastaava asunto ja täytä asuntohakemus Hason nettisivuilla. TARKISTATHAN, ETTÄ ILMOITTAMASI ASUMISOIKEUSNUMERO ON OIKEIN. Väärällä numerolla ei voi saada asuntoa. HUOM! Asuntohakemus on voimassa vuoden kerrallaan, minkä jälkeen hakemus pitää uusia. Uusi, samalla järjestysnumerolla tehty hakemus korvaa aina vanhan eli kaikki halutut kohteet on oltava samalla hakemuksella.

 3. Kun hakukriteerejäsi vastaava asunto vapautuu, saat asuntotarjouksen, mikäli järjestysnumerosi oikeuttaa 50-150 pienimmän järjestysnumeron omaavan hakijan joukkoon. Asuntotarjoukset lähetetään sähköpostitse. Sen jälkeen voit sopia asunnon näytön. Jos et halua ostaa tarjottua asumisoikeutta, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos haluat hyväksyä tarjouksen, sinun pitää täyttää tarjousmateriaalin mukana saapunut hakemus ja toimittaa se isännöitsijätoimistoon postitse, henkilökohtaisesti tai sähköpostitse tarjouskirjeessä ilmoitettuun osoitteeseen annettuun määräaikaan mennessä. 

 4. Sovi pankin kanssa laina-asiat kuntoon, mikäli rahoitat asumisoikeusmaksun lainarahalla. Asumisoikeussopimuksen voi pantata alkuperäisen asumisoikeusmaksun arvosta. Varaudu myös vakuuden maksamiseen. Vakuus on Hasossa 500€.

 5. Hakemuksen toimittaneiden joukosta asunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Tähän henkilöön otetaan yhteyttä ennen kuin päätös toimitetaan Helsingin kaupungin Asuntopalveluihin vahvistettavaksi. Vahvistuksen jälkeen voit vielä perua sopimuksen teon, mutta peruminen tässä vaiheessa on sallittu vain kolme kertaa, minkä jälkeen ko. järjestysnumero lakkaa olemasta. Tämän säännön tarkoituksena on välttää asuntojen varaukset ”varmuuden vuoksi”, sillä varausten peruutukset saattavat pidentää asuntojen tyhjäkäyntiä ja estää uutta asukasta muuttamasta sisään. 

 6. Sovi tapaaminen isännöitsijätoimistoon sopimuksen allekirjoittamista varten. Isännöitsijätoimisto ja pankkisi toimittavat tarvittavat asiakirjat molemmille tahoille.

 7. Muuta uuteen kotiin ja asetu taloksi! 
  Huom. Tarjouskirjeeseen on merkitty asunnon vapautumispäivä, joka on ensimmäinen mahdollinen asunnon vastaanottopäivä ja vastikkeenmaksuvelvollisuuden alkamispäivä. Hason voimassaolevan ohjeistuksen mukaan, vapautunut asunto tulee tyypillisesti ottaa vastaan noin kahden viikon kuluessa siitä, kun Helsingin kaupungin Asuntopalvelut on hyväksynyt hakijan asumisoikeuden haltijaksi. Asunnonhakijan kannattaa siis varautua siihen, että tarjottu asunto täytyy ottaa pian vastaan. 

Samalla Helsingin kaupungilta saadulla järjestysnumerolla voi hakea kaikkien samalla markkina-alueella toimivien asumisoikeusyhtiöiden asuntoja. Lisätietoja muista yhtiöistä esimerkiksi täällä.

Mistä asuntoa kannattaa hakea?

Vuosina 2019–2020 asuntoja on vapautunut paljon erityisesti seuraavilta alueilta: Fallkulla, Laajasalo, Kivikko, Myllypuro, Viikki, Viikinmäki ja Vuosaari. Näillä alueilla Hasolla on myös paljon asuntoja.

Lähellä keskustaa, kuten Arabianrannassa, vaihtuvuus on puolestaan ollut viime vuosina vähäistä. Hakijan kannattaa myös tarkistaa, että hakualueella yleensä on hakukriteerien kaltaisia asuntoja. Esimerkiksi kuuden huoneen asuntoja Hasolla on ainoastaan Haso Kuusamassa, Haso Paatsamassa ja Haso Tuulaakipuistossa. 

Vuoden 2020 aikana tehdyissä hakemuksissa haettiin eri kokoisia huoneistoja seuraavasti:

 • 2 h, 56,67 % hakemuksista
 • 3 h, 49,12 %
 • 4 h, 31,45 %
 • 1 h, 22,8 %
 • 5 h, 14,43 %
 • 6 h, 5,9 %

Irtisanomistilastoja huoneistoittain

Vuosi 2021

Vuosi 2020

Vuosi 2019

Vuosi 2018

Taulukkoihin on merkitty kohteiden kohdalle harmaalla värillä ne huonekoot, joita ko. kohteessa ei ole. Yleisin syy asumisoikeusasumisesta luopumiseen on useita vuosia ollut omistusasunnon osto.

Millaisella numerolla asunnon saa?

Alkuvuodesta 2023 uudet järjestysnumerot pyörivät noin 330 000:n tienoilla. Yleisesti vapautuvasta asunnosta lähetetään tarjous 50-200 pienimmän järjestysnumeron ilmoittaneelle hakijalle, joiden hakukriteerit vastaavat haettavan asunnon tietoja. Koska osalla hakijoista numero on haettu jo 90-luvun alussa, voi kestää pitkäkin aika, että aivan uudella numerolla saa asuntotarjouksen. Lähellä keskustaa sijaitsevat asunnot ovat tähän mennessä menneet alle 45 000:n numeroilla. Yli 200 000:n menevillä numeroilla asunnon saaminen Hasolta on yhä melko harvinaista.