Jonotilanne

Jonotilanne vaihtelee päivittäin eli jonoon tulee uusia hakijoita, joilla osalla voi olla jo 1990-luvulla haettu järjestysnumero ja osa hakijoista poistuu jonosta. Lisäksi ihmiset hakevat eri kohteisiin eli eri asuntoihin on ns. eri numerojärjestys.

Kun huoneisto on lähdössä tarjouskierrokselle, HASOn myyntisihteerit luovat järjestysnumeroiden perusteella listan niistä hakijoista, joiden hakukriteerejä vapautuva asunto vastaa. Näistä hakijoista tarjouskirje lähtee enintään 50:lle pienimmän numeron omistavalle hakijalle.

Keskimäärin kysyntä on vähäisempää kauempana keskustasta sijaitsevissa sekä suuremmissa asunnoissa, joten niihin on paremmat mahdollisuudet päästä suuremmillakin järjestysnumeroilla. Etenkin keskustan lähellä sijaitsevissa asunnoissa sekä uusissa kohteissa on matala vaihtuvuus.

Huhtikuussa 2019 HASOlla oli hakijoita jonossa noin 4500. Asuntoja vapautuu vuosittain keskimäärin noin 200. Suurimmat järjestysnumerot, joilla asuntoja on HASOn kautta saanut, ovat noin 180 000-200 000 (4/2019). Neuvomme on, että aina kannattaa hakea.

Kannattaa myös tutustua uudistuotantoon, jonka myynnistä ja markkinoinnista vastaa Helsingin kaupungin Asuntotuotanto, www.att.hel.fi. Uudet kohteet siirtyvät HASOn hallintaan, kun asukkaat ovat muuttaneet niihin.