Vapaiden ja vapautuvien asuntojen tietoja korjataan. Talojen tietojen tietokannassa on häiriö, minkä vuoksi vapaat ja vapautuvat asunnot eivät tällä hetkellä näy. Vikaa korjataan parhaillaan.

Yhteiset energiatalkoot – Astetta alemmas

Yhteiset energiatalkoot – Astetta alemmas

Säästeliäs vedenkäyttö kannattaa

Käyttöveden lämmittämiseen kuluvan energian määrä tulee monesti yllätyksenä. Tähän asukkaat voivat kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoillaan: lyhyempi suihkuaika, energiaa säästävät pesuohjelmat ja turhan vedenvalutuksen lopettaminen ovat helppoja toimenpiteitä. Erityisesti vanhemmissa kohteissa, joissa ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita ja vedenkulutus on runsaampaa, on veden säästeliäällä käytöllä mahdollisuus saada isoja säästöjä energiankulutukseen.

HASOssa vedenkulutuksen hillitsemiseksi on toteutettu vesikalusteiden tarkistuskierroksia, joiden tavoitteena on varmistaa vesikalusteiden toimivuus, löytää mahdolliset vuotokohdat ja asentaa suihkuihin vedenvirtausta rajoittavat venttiilit. Näitä kierroksia jatketaan tämän vuoden aikana. Lisäksi muuttotarkastusten yhteydessä suihkunsekottajiin on asennettu vakiovirtausventtiilejä jo 500 asunnossa. Vakiovirtausventtiilit rajoittavat suihkussa vedenvirtaaman 10 litraan minuutissa ja ne voivat säästää vettä jopa 50 %. Myös kylpyhuoneremonttien yhteydessä valittavat vesikalusteet ovat aina vettä säästäviä.

Lue tästä vinkit lämpimän veden säästämiseen.

Säästetään sähköä

Kaukolämmön lisäksi kiinteistöissä ja asunnoissa kuluu sähköä. Sähköllä hoidetaan mm. yleisten tilojen ja pihojen valaistusta, yhteisten saunojen lämmitystä, ja pidetään talopesulat sekä autojen lämmitystolpat toiminnassa. Näistä valaistuksen energiatehokkuuteen panostamalla voidaan saada aikaan tuntuvia säästöjä. HASO on valaistuksen osalta siirtymässä parhaillaan LED-teknologiaan – tänä vuonna 18 kohteen yhteistilojen valaisimet ja ulkovalot vaihdetaan ledeiksi.

Huoltoja on lisäksi pyydetty tarkistamaan, että yhteissaunojen maksimilämpötila on asetettu 70–80 asteeseen ja saunavuoroja pyritään varaamaan siten, että alle kolmen vuoron iltoja ei syntyisi.

Lisäksi joissakin HASOn kohteissa on aurinkopaneelit, joilla pyritään kattamaan kohteen käyttösähkön tarvetta. Parhaillaan on menossa selvitys, kuinka laajaa hyötyä aurinkopaneeleista saadaan.

Jokainen asukas vastaa lisäksi oman asuntonsa käyttösähkön kuluista. Esim. sähkölaitteiden käytöstä, oman saunan lämmittämisestä ja valaistauksesta syntyvistä kuluista voi jokainen myös omalla käyttäytymisellään säästää.

Lue tästä vinkit sähkön säästämiseen.

Astetta alemmas

HASO on sitoutunut Motivan Astetta alemmas -kampanjaan ja viestimme koko syksyn ajan aktiivisesti energiansäästötoimenpiteistä. Laskemalla lämpötilaa vain yhdellä asteella, voidaan energiankulutusta laskea 5 %. Ole sinäkin mukana kampanjassa!

Lue lisää: https://www.astettaalemmas.fi/