Vapaiden ja vapautuvien asuntojen tietoja korjataan. Talojen tietojen tietokannassa on häiriö, minkä vuoksi vapaat ja vapautuvat asunnot eivät tällä hetkellä näy. Vikaa korjataan parhaillaan.

Vesilaskutuksen tapa muuttuu niissä HASO-kohteissa, joissa vesi maksetaan kulutuksen perusteella

Vesilaskutuksen tapa muuttuu niissä HASO-kohteissa

Kaikissa vuodesta 2007 eteenpäin valmistuneissa HASO-kohteissa on huoneistokohtaiset vesimittarit ja näissä kohteissa vesi maksetaan kulutuksen mukaisesti. Aiempi käytäntö on ollut, että vedestä on maksettu kuukausittain henkilölukuun perustuvaa ennakkovesimaksua ja kulutus on tarkistettu kerran vuodessa, jolloin asukkaille on lähetetty joko lisä- tai hyvityslasku kulutuksen mukaan.

Helsingin Asumisoikeus Oy:n hallituksessa on päätetty, että huoneistokohtaisten vesimittareiden kohteissa siirrytään vesilaskutuksessa tapaan, jossa vesi laskutetaan kulutuksen perusteella 3 kuukauden jaksoissa eikä ennakkovesimaksuja peritä. Tätä laskutustapaa on pilotoitu onnistuneesti muutamissa HASO-kohteissa 1.3.2021 lähtien ja laajennetaan nyt kohde kerrallaan kaikkiin vesimittarikohteisiin.

Maksutavan muutos ei vaikuta veden hintaan, eikä kyse ole uudesta maksusta. Ainoastaan veden laskutuksen tapa muuttuu.

Siirtymää toteutetaan kohde kerrallaan

Siirtymää toteutetaan syksyn 2022 mittaan ja muutoksesta tiedotetaan asukkaita aina erikseen, kun se on omassa kohteessa ajankohtainen. Asukkaat saavat ensin vanhan laskutustavan mukaisen vesitasauslaskun ja sitten uuden vastikekuitin ilman vesiennakkomaksua sekä tiedotteen muutoksesta.

Muutoksen tarkoituksena on yksinkertaistaa vesilaskutusta.

Säästeliäs vedenkäyttö on ympäristöteko

Vesimittaritaloissa veden kulutus tutkitusti on pienempää kuin niissä kohteissa, joissa vesimittareita ei ole. Säännöllinen kulutusperusteinen veden laskutus kannustaa myös säästämään vettä, kun omaa kulutusta tulee tarkkailtua.

Säästeliäs vedenkäyttö pienentää laskua ja energiankulutusta. Lämmin käyttövesi kuluttaa noin 30 % asuintalojen lämmitysenergiasta. Omilla lämpimän veden käyttötapojen muutoksilla voi siis helposti kantaa kortensa energiatalkoisiin.

Vinkkejä veden säästämiseen Motivan sivuilla