Tule kotiin!
Etsi

Tietoa asumisoikeudesta

Asumisoikeusasumista säätelee laki asumisoikeudesta. Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Kuten vuokratessa asuntoa kirjoitetaan vuokrasopimus, asumisoikeuden hallinnasta kirjoitetaan asumisoikeussopimus.

Taloudellista riskittömyyttä ja asumisturvaa

Asumisoikeuden haltija maksaa asumisoikeusmaksun, joka on 15 % asunnon hankintahinnasta, ja sen lisäksi vuokraan verrattavaa käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksun suuruuteen vaikuttaa asunnon koko ja neliöhinta. Asumisoikeusmaksua varten voi saada lainaa ja lainan korko on verotuksessa vähennyskelpoinen. Asumisoikeussopimusta voi käyttää asuntoon otetun lainan vakuutena. Käyttövastikkeella katetaan asumisoikeustalojen pääoma- ja hoitokuluja. Käyttövastike perustuu omakustannusperiaatteeseen ja sen tulee olla alhaisempi kuin paikkakunnalla perittävät vuokrat. Käyttövastikkeen maksamiseen voi saada asumistukea.

Asumisoikeusasunto on elinikäinen asukkaan niin halutessa. Asumisoikeusasunnon voi vaihtaa toiseen asumisoikeusasuntoon elämäntilanteiden muuttuessa. Sen voi myydä perheenjäsenelle, jättää perinnöksi tai tilapäisesti vuokrata. Asumisoikeudesta voi kuitenkin täysin riskittä luopua, sillä asumisoikeusyhtiö lunastaa asumisoikeuden takaisin ja palauttaa poismuuttajalle hänen maksaman asumisoikeusmaksun vieläpä rakennuskustannusindeksillä korotettuna!

Mikäli hakijalla on jo asumisoikeusasunto, hän voi laskea arvion asumisoikeusmaksunsa nykyisestä arvosta täältä löytyvien ohjeiden avulla (kohta Asumisoikeusmaksun määräytyminen).

Asuntoa voi muuttaa mieleisekseen

Asumisoikeusasuntoa saa muuttaa mieleisekseen muutostyöohjeiden puitteissa. Seinät voi maalata, kodinkoneita voi uusia, kaappeja voi asentaa, parvekkeen voi lasittaa, pihaan voi istuttaa haluamiaan kasveja, lattiat voi laatoittaa, ovisilmän voi asentaa ja niin edelleen. Joistain muutostöistä asukas vain ilmoittaa isännöitsijälle ja toisista sovitaan kirjallisesti, sillä asukkaalla voi olla mahdollisuus saada hyvitys tekemistään muutostöistä poismuuton hetkellä. Katso muutostyöohjeista lista sallituista ja kielletyistä muutostöistä.

Kuka asumisoikeustalossa päättää

HASOssa asukkaat ovat mukana kaikilla päätöksentekotasoilla. Asukkaat tuntevat oman talonsa parhaiten ja voivat ehdottaa hankintoja ja korjaustarpeita. Asukaskokous valitsee talohallituksen ja puheenjohtajan tai yhteyshenkilön, joka edustaa taloa HASO:n puheenjohtajien kokouksessa. Puheenjohtajien kokous puolestaan valitsee asukasjäsenet HASOn hallitukseen. HASO toteuttaa todellista yhteishallintoa Helsingin kaupungin kanssa.