Tule kotiin!
Etsi
28.10.2016

Asumisoikeuslain uudistus etenee - suunnitteilla määräaikaiset jonotusnumerot

Nopea ja keskitetty asukasvalinta, sujuvat asunnonvaihdot ja yhtenäiset menettelytavat kuntien välillä. Siinä muutamia pääpiirteitä, joiden pohjalta asumisoikeuslain uudistus etenee. Näin kertoi ympäristöministeriön hallitussihteeri Anu Gentz Helsingin kaupungin tilaisuudessa 24. lokakuuta.

Yksi merkittävimpiä uudistuksia olisi jonotusnumeron muuttuminen määräaikaiseksi. Tällä käytännöllä jonot lyhenisivät ja tarjouskierroksista tulisi nopeampia. Samalla hakijan asunnontarve sekä aktiivisuus asunnonhaussa saisivat enemmän painoarvoa.

Myös asunnonvaihdon sujuvuutta on käsitelty uudistuksen valmistelussa. Tällä hetkellä asumisoikeusasunnon haltija voi vanhalla numerollaan vaihtaa asuntoa ainoastaan, jos hän itse löytää sopivan vaihtokumppanin. Toinen vaihtoehto on hakea uusi järjestysnumero ja hakea sillä asuntoa ikään kuin uutena jonottajana. Keskusteluissa onkin ollut mahdollisuus vaihtaa asuntoa asumisoikeusasunnosta toiseen ilman järjestysnumeroa sekä eri yhtiöiden välisten keskinäisten vaihtojen edistäminen. Myös saman talon asukkaiden asettaminen etusijalle asukasvalinnassa, kun talosta vapautuu asunto, voisi olla yksi vaihtoehto.

Millaisiin uudistuksiin lakia valmisteleva ympäristöministeriö päätyy, selvinnee tämän vuoden loppuun mennessä, jolloin ehdotuksen lakiuudistukseksi on tarkoitus valmistua.

Lue Anu Gentzin koko esitys täältä.