HASO-asukkaaksi askel askeleelta

Tälle sivulle on koottu kattavasti ohjeita asumisoikeusasunnon hakemiseen HASOlta.

On joitakin ehtoja, joiden täyttyminen on HASO-asukkuuden edellytys. Ehtoja ei ole monta ja niiden tarkoituksena on huolehtia siitä, että asunnon saa asunnon tarvitsija.

 • Asumisoikeusasunnon saajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt hakemusta jätettäessä.
 • Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla hakualueella omistusasuntoa, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa.
 • Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosentta hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Asumisoikeusasunnon tarve-ehdot eivät koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Toimi näin

 1. Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset ensin järjestysnumeron, jonka saat täyttämällä sähköisen hakemuksen täällä tai printtaamalla paperihakemuksen Helsingin kaupungin Asuntopalvelujen sivuilta ja toimittamalla sen Asuntopalveluihin (yhteys- ja osoitetiedot avautuvat em. linkistä). Helsingin seudun kunnat (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula, Vihti) muodostavat yhteisen hakualueen 1.1.2015 alkaen. Tätä ennen haetut järjestysnumerot ovat voimassa vain siinä kunnassa, mistä ne on haettu. Porvoo liittyi mukaan alueeseen 1.7.2017 eli ennen tuota päivää Porvoosta haetut numerot ovat voimassa vain Porvoossa.  Hakeminen on ilmaista etkä sitoudu mihinkään järjestysnumeroa hakemalla. Asumisoikeusasunnon saa hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Järjestysnumero kannattaa siis hakea, vaikka asunnontarve olisikin ajankohtaista vasta vuosien kuluttua. Järjestysnumero ei vanhene.
 2. Etsi HASOn kohteista tarpeitasi vastaava asunto ja täytä ilmoittautumiskaavake HASOn nettisivuilla tai toimita paperilomake HASOn isännöitsijätoimistoon eli Laajasalon Isännöintiin. TARKISTATHAN, ETTÄ ILMOITTAMASI ASUMISOIKEUSNUMERO ON OIKEIN. Näin vältytään turhien tarjousten lähettämiseltä henkilöille, jotka ovat ilmoittaneet liian pienen tai jonkin toisen kunnan asumisoikeusnumeron hakemuksessa. Väärällä numerolla ei voi saada asuntoa. HUOM! Asuntohakemus on voimassa vuoden kerrallaan, minkä jälkeen hakemus pitää uusia. Uusi hakemus korvaa aina vanhan eli kaikki halutut kohteet on oltava samalla hakemuksella.
 3. Sovi pankin kanssa laina-asiat kuntoon, mikäli rahoitat asumisoikeusmaksun lainarahalla. Varaudu myös vakuuden maksamiseen. Vakuus on HASOssa 500€.
 4. Kun hakukriteerejäsi vastaava asunto vapautuu, saat asuntotarjouksen postitse, mikäli järjestysnumerosi oikeuttaa 50 pienimmän järjestysnumeron omaavan hakijan joukkoon. Sen jälkeen voit sopia asunnon näytön. Jos et halua ostaa tarjottua asumisoikeutta, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos haluat hyväksyä tarjouksen, sinun pitää täyttää tarjousmateriaalin mukana saapunut hakemus ja toimittaa se isännöitsijätoimistoon postissa tai henkilökohtaisesti annettuun määräaikaan mennessä. Emme ota vastaan sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia. Hakemuksen toimittaneiden joukosta asunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Tähän henkilöön otetaan yhteyttä ennen kuin päätös toimitetaan Helsingin kaupungin Asuntopalveluihin vahvistettavaksi. Vahvistuksen jälkeen voit vielä perua sopimuksen teon, mutta peruminen tässä vaiheessa on sallittu vain kolme kertaa, minkä jälkeen ko. järjestysnumero lakkaa olemasta. Tämän säännön tarkoituksena on välttää asuntojen varaukset ”varmuuden vuoksi”, sillä varausten peruutukset saattavat pidentää asuntojen tyhjäkäyntiä ja estää uutta asukasta muuttamasta sisään.
 5. Sovi tapaaminen isännöitsijätoimistoon sopimuksen allekirjoittamista varten. Isännöitsijätoimisto ja pankkisi toimittavat tarvittavat asiakirjat molemmille tahoille.
 6. Muuta uuteen kotiin ja asetu taloksi!

Samalla Helsingin kaupungilta saadulla järjestysnumerolla voi hakea kaikkien samalla markkina-alueella toimivien asumisoikeusyhtiöiden asuntoja. Lisätietoja muista yhtiöistä esimerkiksi täällä.

Mistä asuntoa kannattaa hakea?

Mitä enemmän alueita hakija merkitsee ilmoittautumiskaavakkeeseen, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on saada tarjous HASO-asunnosta. Esimerkiksi monilla suosituilla alueilla, kuten Arabianrannassa sekä uusissa kohteissa vaihtuvuus on käytännössä olematon. Kannattaa myös tarkistaa, että hakualueella yleensä on hakukriteerien kaltaisia asuntoja. Esimerkiksi kuuden huoneen asuntoja HASOlla on ainoastaan HASO/Kuusamassa, HASO/Paatsamassa ja HASO/Tuulaakipuistossa. 

Vuoden 2016 aikana tehdyissä hakemuksissa haettiin eri kokoisia huoneistoja seuraavasti:

 • 2 h, 57,6% hakemuksista
 • 3 h, 49 %
 • 4 h, 29,6 %
 • 1 h, 23,2 %
 • 5 h, 12,4 %
 • 6 h, 4,6 %

Vuoden 2017 irtisanomistilastoon voi tutustua täällä. Taulukkoon on merkattu kohteiden kohdalle harmaalla värillä ne huonekoot, joita ko. kohteessa ei ole. Yleisin syy asumisoikeusasumisesta luopumiseen oli omistusasunnon osto.

Millaisella numerolla asunnon saa?

Alkuvuodesta 2018 kiinteistöviraston jakamat uudet järjestysnumerot pyörivät noin 250 000:n tienoilla. Yleisesti vapautuvasta asunnosta lähetetään tarjous viidellekymmenelle pienimmän järjestysnumeron ilmoittaneelle hakijalle, joiden hakukriteerit vastaavat haettavan asunnon tietoja. Koska osalla hakijoista numero on haettu jo parikymmentä vuotta sitten, voi kestää pitkäkin aika, että aivan uudella numerolla saa asuntotarjouksen. Lähellä keskustaa sijaitsevat asunnot ovat tähän mennessä menneet alle 30 000:n numeroilla. Yli 200 000:n menevillä numeroilla HASOlta on saanut asunnon vasta muutama hakija.